tiistai 28. lokakuuta 2014

This is real exchange life!

Fiilikset on nyt korkeella, koska on ollu oikeesti paljon kivaa tekemistä ja enemmän edessä ja nyt on sellane olo et oon oikeesti vaihtari :D Tiiän et kovinkaan moni ei voi oikeesti ymmärtää mitä toi lause tarkottaa..itse asias sanoisin et ainoostaan toinen vaihtari voi ymmärtää ton lauseen todellisen merkityksen. Ja se on oikeesti totta ku sanotaan et ainoostaan toinen vaihtari voi ymmärtää tiettyjä asioita ja mä oon onnellisempi ku oon tajunnu sen. Me kaikki käydään läpi samoja asioita ja tunteita. Me La Serenan ja Coquimbon RYE vaihtarit ollaan nyt vietetty enemmän aikaa yhessä ku ollaan tajuttu tää. 
     Niinku jo sanoin fiilikset on korkeella ja osasyynä siihen on toinen mun uusista harrastuksista, nimittäin surffaus! :D Puoltoista viikkoa sitte perjantaina ku ei ollu koulua opettajien päivän takia menin Pipon kanssa surffaustunnille ja se oli ihan älyttömän mahtavaa! Tosi vaikeeta mut niin kivaa! Oon nyt käyny kolme kertaa surffaamassa; kahdella tunnilla ja kerran muiden vaihtareitten kans ja viime kerralla nousin seisomaan kaks kertaa, mikä on tosi hyvin! Haha ku oltiin vaihtareitten kans surffamassa monta tuntia edellisviikon sunnuntaina ja mun naama palo pahemman kerran :'D Se oli ihan punanen ja varsinki Rafa, Stefa ja papá jakso kauhistella sitä monta päivää viel sen jälkeenki ku se punasuus oli vaihtunu rusketukseks! Parasta oli et surffauksen jälkesenä päivänä otettiin kuvia tän vuoden vuosikirjaa varten mut onneks mulle kerrottiin ne kuvat on mustavalkosia :D
     Oon viettäny nyt paljon aikaa Calenin kanssa (ihana jenkkivaihtari). Edellisviikon lauantaina menin hänen luo ja tanssittii zumbaa ja katottii leffaa ja juteltiin ja vietettiin ihana ilta ja kotona olin joskus kolmen aikaan yöllä :D Viime keskiviikkona Calen oli täällä ja käytiin yhessä juoksemassa rannalla yms. ja viime viikonloppuna mä menin hänen perheen kanssa Valle del Elquiin yhen heijän tuttavaperheen luo ja oltiin siellä yötä. Ihan älyttömän ihania ihmisiä myös Calenin perhe ja heijän tuttavaperhe ja oli ihan älyttömän hauskaa :D Lauantai oli oikee vaihtarin unelmapäivä: Ku oltiin heräilty varsin lyhyen yön jälkeen, lähettiin juoksemaan Calenin veljen ja sen tuttavaperheen pojan kanssa ja sen jälkeen kiivettiin sellaselle vuorimaiselle kukkulalle (sinne ei vieny mitään polkua ni päätettiin kiivetä suorinta tietä ylös jyrkkää rinnettä sillä seurauksella et kaikki oli kuolleita ku päästiin ylös asti :D). Ku päästiin takasin talolle, tietenki meijän piti hypätä uima-altaaseen vaatteet päällä, kuinkas muutenkaan! Loppupäivä katottiin leffaa ja juteltiin ja lähes nukuttiin välillä :D Kotona olin joskus yhentoista jälkee ja menin melkee suoraan nukkuu koska väsytti ihan järjettömästi! Seuraavana päivänä eli sunnuntaina mentii lounaalle Karenin luo ja sieltä mä menin suoraan kauppakeskukseen missä mä tapasin taas Calenin ja shoppailtiin siel jokunen tunti. Se oli oikeestaan eka kerta shoppailemassa sen jälkeen ku tulin tänne ja meil oli niin hauskaa :D Löysin kaiken laista kuten kynsien lakkausvälineitä ja uudet kengät joita oon jo pitkään halunnu :D Mut jes nyt pääsen vihdoin kunnolla lakkaamaan kynsii ja oon jo niin innoissani! Harmi et koulussa ei saa olla kynsilakkaa :( Mut aion ehdottomasti lakata kynnet ens viikonlopuks, koska meillä on rotexien järjestämä halloween party täällä La Serenassa lauantaina ja perjantaina meillä on "pre party" Calenin luona ja sinne tulee kaikki ne vaihtarit, jotka tulee La Serenaan ajoissa. Ollaan Calenin kans suunniteltu sitä perjantaita jo innoissamme ja huomenna mennään ostamaan tarvikkeita ja leivotaan jotain valmiiks :D 
     Se toinen uus harrastus, jonka mä mainitsin on zu zu zumba! Kävin eilen ekaa kertaa varsinaisella zumba tunnilla mamán kanssa ja se oli ihan älyttömän hauskaa! Ehdottomasti rupeen käymään siellä muutaman kerran viikossa. 
     Tällasena tylsänä yhteenvetona sanoisin et nää pari viikkoo on kokonaisuudessaan ollu ehkä hauskinta aikaa tähän mennessä, koska koko ajan on tapahtunu. Aikasemminki on ollu superhauskoja hetkiä mut se on ollu "vuoristorataa" toisin ku nää pari viikkoo ku oon ollu koko ajan hyvällä tuulella koska on ollu nii paljon tekemistä :)

Nyt voisin kertoo vähän enemmän koulusta täällä. Eli mun koulupäivä alkaa kello 8:05 mut koululla mä oon yleensä jo 7:30, koska Pipon pitää ehtiä kouluun samalla kyydillä ja hänen koulu on kauempana. Koulu loppuu joka päivä klo 17:00 paitsi perjantaisin klo 15:15, eli päivät on superpitkiä...ja tylsiä. Meillä on koulupuvut ja joissain kouluissa on kuulemma tosi tarkkaa et mitä osia koulupuvusta pitää käyttää minäkin päivänä ja se on muutenki tosi tarkkaa, esim. yks vaihtari heitettiin kerran ulos luokasta, koska hänen housut oli aavistuksen väärää harmaan sävyä. Se oli aika outoo ottaen huomioon et kyseessä oli sentään vaihtari. Toinen sai huudot koska ei käyttäny kravattia yhtenä päivänä.  Meijän koulussa se ei oo ihan niin tarkkaa ja mulla ei ees ollu hametta ekaan kuukauteen ja käytin urheilupuvun housuja eikä kukaan sanonu mitään. Enkä oo kertaakaan käyttäny kravattia...
     Joissain kouluissa lounastauko on pitkä ja suurin osa oppilaista menee kotiin syömään mut meijän koulussa ruoka on 45min ja osa tuo lounaan kotoa (niinku mä) ja osa ostaa koulun ruokalasta lounaan, joka ainaki mun koulussa näyttää ihan hyvältä. En oikeen tiiä mitä kaikkee mä voisin kertoa, että jos on kysymyksiä ni niitä voi jättää kommentteihin :)





Mä ekan surffaustunnin jälkeen! Kuvassa myös
mun opettaja! :)


Hahahaha löysin Finlandia vodkaa :'D 


Valle♥



Calen ja koirakaveri♥

Voittajafiilis jo puolessa välissä vuorimaista kukkulaa...


♥♥♥

Calen ja hänen veli, Ignacio (joka on näin btw Francen kurssikaveri
yliopistossa)


Haha just noustu uima-altaasta! Eikä muute ollu lämmintä!
Mä hyppäsin sinne ekana ja sit vasta houkuttelin muita sinne ni heti
joku kommentoi et "Suomalainen..." :D


Meillä oli hauskaa shoppaillessa.... taidettiin välillä kerätä
vähä viel normaalii enemmän katseita :D



maanantai 13. lokakuuta 2014

Vuoristorataa

Sitä tää on tällä hetkellä, vuoristorataa. Tykkään olla täällä ja rakastan Chileä ja mun perhettä ja muita ihmisiä mut nyt on vaan sellane vaihe et mul on tosi tylsää lähes koko ajan. Arkisin en tee oikeestaan mitään koko päivänä (en koulussa enkä kotona) joten mul on ihan älyttömän tylsää, koska kaikki muut perheessä opiskelee tai tekee töitä ni heillä ei oo aikaa. (Kaikki helpottuu sit ku puhun paremmin espanjaa..) Toisaalt taas on myös ollu superhauskoja hetkiä perheen ja ystävien kanssa ja sitä mä tarkotan vuoristoradalla.  Tässä melkee kolmen viikon aikana on tapahtunu kaiken laista. 28.9. oli nonnan synttärit ja vietettiin päivä heijän luona ja siel oli paljon ihmisiä juhlimassa, koska synttärit on täällä iso asia. 
     Seuraavana keskiviikkona (1.10.) lähdin aamulla bussilla kohti Santiagoa Kiran (jenkkivaihtarin) kanssa. Tää matka ei menny ihan putkeen... Oli aika sumusta ku lähettiin La Serenan linja-autoasemalta ni ei nähny kauheen hyvin missä mennään ja juteltiin keskittyneesti siinä ja about kolmen vartin matkan jälkeen tajuttii et hetkone me ei pysähdytty Coquimbossa (joka on ehkä 15min matkan päässä lähtöpaikasta), mitä tapahtuu?! (Siel kyytiin piti tulla Calen, yks toinen jenkkivaihtari) Ku meijän lippuja hetken päästä tultiin tarkastamaan me kysyttiin et miks me ei pysähdytty Coquimbossa ja se kattos meijän lippuja ja totes, että me ollaan väärässä bussissa. Siin kohtaa me ei voitu muuta ku nauraa :D Mut se oli kuulemma ok ja se bussi oli melkeen tyhjä, joten ei haitannu. En kyllä edelleenkään ymmärrä et miks samasta paikasta lähti samaan aikaan kaks saman yhtiön bussia... Mut perille päästiin kummiski! :D Sit herää varmaan kysymys, miks me oltiin Santiagossa? No koska siellä oli Miley Cyrusin keikka ja me päätettiin ottaa pari päivää vapaata koulusta ja lähtee pitämään hauskaa :D Ku saavuttin Santiagoon ooteltiin et Calen tuli ja sen jälkeen tavattiin kaks Viñassa asuvaa vaihtaria, Liz (USA) ja Lu (Saksa) metroasemalla ja mentiin metrolla Calenin "tädin" lähellä olevalle mertoasemalle. Odoteltiin siellä pienessä kauppakeskuksessa pari tuntia, et Calenin täti tuli töistä ja mentiin hänen luo valmistautumaan illan konserttiin. Se oli Movistar Arenalla ja sinnekki mentiin metrolla. Siellä tavattiin kaks slovakialaista vaihtaria (Kika ja Bet). Jos sitä konserttii pitäs kuvata yhellä sanalla, se oli hullu...mut mitä muuta voi olettaa, koska kyseessä on Miley Cyrus :D Mut oli meil hauskaa! Konsertti kesti vajaa pari tuntia, eli loppus vähä ennen yhtätoista ja sen jälkeen Kikan "täti" vei mut, Kiran, Calenin, Lizin ja Lun takas Calenin tädin luo. Käytiin tosin syömässä sushia enne ku mentiin takas, koska kaikil oli järjetön nälkä. Ku päästiin takas kello oli melkeen yks ja siitä meni vielä pari tuntia ennen ku päästiin nukkumaan. Seuraavana aamuna surtiin sitä et pitää lähteä ja harkittiin tosissamme jos missattais bussit ja jäätäis viel sinne pariks päiväks :D Ei kummistaa viititty ja Lu ja Liz lähti joskus kymmenen jälkeen linja-autoasemalle mut mulla, Kiralla ja Calenilla oli viel aikaa ni päätettiin käydä kiertelemässä siinä asunnon lähiympäristössä. Takasin kotona La Serenassa olin joskus kahekskan ja yheksän välillä.
     Sen jälkesenä perjantai-iltana tavattiin Kiran, Calenin ja kahen saksalaisen vaihtarin, Maxin ja Leonardin kanssa kauppakeskuksessa ja käveltiin rannalle ja vaan oltiin ja juteltiin ja pidettiin hauskaa. Se oli ihana ilta ja siihen sisältys pieni shokki ku Kiran isä tuli hakemaan sielt rannalta ha heitti mut kotiin ja hän oli sillee et "Nii sä oot Suomesta vai? Talar du svenska?" Siin kohtaa leuka loksahti pahemman kerran ja oli tosi vaikee vastata koska se tuli niin puskista plus ruotsi on päässy unohtumaan pahemman kerran. Mut onnistuin sen hämmentyneen naurun (mä, Leonard ja Kira naurettiin kaikki hämmennyksestä ja se oli vaan jotenki huvittava tilanne) lomas juttelemaan hänen kans ruotsiks. Hän kertos et hän oli asunu Ruotsissa aikoinaan neljä vuotta ja käyny Suomessa kans :D En oo vieläkää päässy siitä yli, enkä varmaan pääsekkään!
     Sen jälkeen ei oo tapahtunu kauheesti mitään ihmeellistä. Ollaan käyty mamán siskon, Karenin luona syömässä ja viettämäs iltaa ja käytiin koulun kanssa teatterissa seuraavana maanantaina. Siinä näytelmässä oli kaks näyttelijää, joista toinen vaan laulo välillä jotain ja toinen piti monologia 45min..siellä oli pimeetä...ja pehmee penkki...ja mua väsytti...enkä ymmärtäny mitää eli nukuin melkeen koko sen ajan. Viime lauantaina oltiin Vicuñassa Valle del Elquissä papán serkun synttäreillä ja eilen oltiin vanhempien ja Pipon ja Rafan kanssa syömässä Guanaquerosissa ja ku oltiin syöty, ajeltiin ympäriinsä siellä ja sen jäljeen Coquimbossa. Matkalla takasin pysähdyttiin Kasinolla, joka on Coquimbon ja La Serenan rajalla. Se on hieno hotelli, jossa on kasino, kylpylä ja kuntosali yms. ja siellä oli eilen saman tapanen tapahtuma ku täällä sillon joku aika sitte. Toi ei vaan ollu yhtä hyvä ku täällä, siel ei ollu ees helikopteria! :D 


Nyt, jottei tää postaus jäis liian lyhyeks (huomaa sarkasmi), aattelin tähän tiivistää tyypillisen keskustelun ja kysymysryöpyn, jonka käyn läpi suunnilleen joka kerta ku tapaan uuden ihmisen ja tää keskustelu sisältää samalla jotain informaatiota Chilestä, joten mut ei tarvii niitä enää erikseen kirjottaa:

1. Tykkäätkö sä Chilestä?
    - Mä RAKASTAN Chileä!
2. Oikeesti?!?! Entä tykkäätkö sun perheestä?
    - Todellakin! Mä rakastan heitä kaikkia♥♥♥
3. Aww! Joo he on upeita ihmisiä. Puhutko sä espanjaa?
    - Ymmärrän jonkun verran mut en puhu kauheesti.
4. Mikä on sun äidinkieli ja mitä kieliä sä puhut?
    - Äidinkieli on suomi ja sen lisäks puhun englantia, saksaa ja ruotsia.
5. NELJÄÄ KIELTÄ???????????? Ja pian vielä espanjaa... Wau! Mitä sanoja sä tiedät espanjaksi?
    - Pitäiskö mun antaa lista sanoista, jotka mä osaan? :D
6. Hahahaha ei.. Kuinka kauan sä oot täällä?
    - Yhden vuoden.
7. Ooooooh niin kauan.. Sulla on siis paljon aikaa! Onko sulla ikävä kotia ja perhettä?
   - Mulla on nyt koti ja perhe täällä ja Suomessa olevia en rehellisesti sanottuna kaipaa.    (Sorry...:D)
8. Oikeesti? Wau... Tykkäätkö sä Chileläisestä ruuasta?    
   - Joo tykkään mut te syötte tosi paljon leipää ja lihaa.. ja kaikki on joko tosi suolasta tai tosi makeeta haha
9. Haha joo me syödään tosi paljon lihaa ja grilliruokaa. Entä tykkäätkö Piscolasta? :D
    -...Oon maistanu ja ihan hyvää se on... (Kyllä, täällä kysytään 17-vuotiaalta tykkääkö Chileläisistä alkoholijuomista ja se on aina yhtä hämmentävää...varsinki ku se on yks ekoista kysymyksistä)
10. Onko sulla poikaystävää Suomessa?
    - WTF O_o



Näkymä Calenin tädin asunnon parvekkeelta


Luise, mä, Calen, Kira ja Liz valmiina konserttiin :D


Locas♥



Metroasemalla matkalla konserttiin :D







Käytiin Kiran ja Calenin kanssa aamulla pienessä kahvilassa juomassa 
jugos naturales, jotka on tosi yleisii ja suosittui Chilessä :)


Maisemia bussimatkalla *-* 



Näkymä Karenin ja hänen perheen asunnosta.


Guanaqueros



Toinen ranta


El evento toisella hotellilla! Tyylikkäitä ollaan Pipon ja Rafan kanssa, cierto? :D